Kas Romatizması Nedir ?
Kas Romatizması Nedir?
Kas romatizması, kas iskelet sistemlerinde meydana gelen romatizmal bir hastalık olarak bilinmektedir. Söz konusu hastalık tüm vücuda yayılan genel bir ağrı ile karakterize olmaktadır. Hemen her yaş grubundaki bireyleri etkilemektedir. Fibromiyalji olarak da bilinen kas romatizması en sık orta yaş grubunda meydana gelmektedir.
Fibromiyalji sendromu vücutta son derece büyük bir ağrı meydana getirmektedir. Hastalarda çok sayıda belirtiye neden olan bu hastalığın semptomları değişiklik gösterebilmektedir. Bu doğrultuda fibromiyalji hastalığının belirtilerini aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür.
Kas Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?
Kas romatizmasının belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir.
Yaygın Ağrı: Fibromiyalji hastalığının en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Hastalarda vücut geneline yayılmış bir ağrı meydana gelmektedir.
Katılık: Söz konusu hastalıkta uzun süre aynı pozisyonda kalınması durumunda tutulma meydana gelmektedir. Bu durumda hareket kısıtlılığı da oluşmaktadır.
Hassasiyet: Fibromiyalji hastalarında büyük bir hassasiyet meydana gelmektedir. Hastalar genellikle hissedilmeyecek ağrıları dahi hissetmektedir.
Kas Krampları: Bu hastalarda büyük bir kas hassasiyeti ve ağrısı meydana gelmektedir.
Yorgunluk: Fibromiyalji hastalarındaki en büyük belirtilerden bir tanesi de yorgunluktur. Yorgunluğun şiddeti hastadan hastaya göre değişkenlik göstermektedir.
Kalitesiz Uyku: Hastaların uyku kalitesinde önemli bir düşüş meydana gelmektedir. Hastalar uzun süre uyusalar dahi kendilerini sürekli yorgun hissederler.
Bilişsel Sorunlar: Kas hastası olan kişiler öğrenme, düşünme, hafıza oluşturma gibi bilişsel yeteneklerde çeşitli problemler meydana gelmektedir. Hastaların zihinlerde pus ve bulanıklık durumu meydana gelmektedir.
Sıcak ve Soğuk Hassasiyeti: Bu hastalarda vücut sıcaklığının ayarlanamaması durumu meydana gelmektedir.
Kas Romatizmasının Tedavisi
Kas romatizmasının tedavisinde bazı yöntemler kullanılmaktadır. Söz konusu yöntemler aşağıdaki gibidir.
Ağrı Kesiciler: İbuprofen, parasetamol, naproksen sodyum etken maddesini içermekte olan ağrı kesiciler bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Antideprasanlar: Milnasipran, duloksetin içeren antidepresanlar bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Fizik Tedavi: Hastaların esnekliğini kazanabilmesi için fizik tedavi önemli bir yöntemdir.
Ergoterapi: Fizik tedavi ile birlikte gerçekleştirilen ergoterapi sayesinde aşırı stres oluşmadan kas hastalığının iyileştirilmesi mümkün hale gelmektedir.
Psikolojik Danışmanlık: Hastaların fibromiyaljinin oluşturduğu zorluklar ile mücadele edebilmesi için psikolojik danışmanlık almaları gerekmektedir.