Glukozamin Nasıl Kullanılır?
Glukozamin Nasıl Kullanılır?
Eklemler, insanın doğumundan hayatının sonuna kadar kullandığı ve hareketli bir yapıya sahip olması sebebiyle en çok deformasyona uğrayan dokulardır. Eklem rahatsızlıkları genellikle uzun bir süreç içerisinde vücudun çeşitli dejenerasyonlara uğraması ve bunun neticesinde kıkırdak dokunun zarar görmesi sonucu oluşur. Bu nedenle, glukozamin (glucosamine) kullanmaya başlamadan önce iyileşme sürecinin de uzun süreceğini bilmek gerekir. Bu süreç uzmanlarca yapılan klinik çalışmalar sonucunda yaklaşık 6 ay olarak belirtilmiştir.
Osteoartrit konusundaki araştırmalar, hastalığın dejeneratif bir hastalık olduğu, yıllar geçtikçe artan eklem sürtünmesinden dolayı hareket etmeyi zorlaştırdığı ve dayanılmaz ağrılara sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Glukozamin Nedir?
Glukozamin (glucosamine) vücutta kıkırdak ve kemikler arası dokuda doğal olarak bulunur. Glukozamin; bağlar, tendonlar, kıkırdak ve sinovyal sıvı da dahil olmak üzere eklemlerin birçok yapısının temel yapı taşları olan glikozaminoglikanlar ve glikoproteinlerin yapımında önemli bir rol oynar (1).
Eklem yapılarının inşa ve bakım şekillerinin gelişimine ve ilerlemesine katkıda bulunduğu ve osteoartritin engellenmesine yardımcı olduğu yapılan klinik çalışmalar sonucunda ispatlanmıştır. Hayvan çalışmalarıyla da, glukozamin kullanmanın, kıkırdak yıkımını geciktirebileceğini ve yeniden inşa edilmesini destekleyebileceği bulunmuştur. (2)
Glukozamin (glucosamine), genellikle kabuklu deniz ürünlerinden yapılan veya laboratuvarda hazırlanan bir besin takviyesidir. Ancak son dönemde frenk üzümünden ve çeşiti bitkisel kaynaklardan üretilen türevlerine rastlamak mümkündür. Eczanelerde ve sağlıklı gıda dükkanlarında üç preparatta yaygın olarak bulunur: free (basit) glukozamin, glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür. Bu üç türev arasında diyabet hastalarının kullanımına uygun olan ve hiçbir yan etkiye sebep olmayan glukozamin ürününün likit ve bitkisel free glukozamin olduğu bilinmektedir.
Hayvan çalışmaları, glukozaminin, hasarlı kıkırdak parçalanmasını hem geciktirebileceğini hem de onarabileceğini göstermiştir (3). Glukozaminin osteoartrit tedavisinde rolü, birçok deneye tabi tutulmuş ve kayda değer derecede fayda sağladığı bulunmuştur. Deney sonuçlarına göre, plaseboya kıyasla free glukozaminin etkinliğini göstermiştir, ancak diğer glukozamin türevlerinin serbest glukozamin (free glucosamine) kadar etkili olmadığı gösterilmiştir(3). Glukozamin hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için "Glukozamin Nedir?” adlı makaleyi okuyabilirsiniz!
Glukozamin Nasıl Kullanılır?
Eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olmak için günde iki defa olmak şartıyla toplam 1500 mg glukozamin takviyesi yetişkin bir birey için yeterlidir.
Bu miktar 3 yıla kadar güvenle kullanılabilir. Glukozaminin en etkili kullanımı günlük 400 miligram Akgünlük Ekstraktı (Boswellia serrata) takviyesi ile sağlanabilir. Boswellia, eklemlerdeki inflamatuar maddelerin üretimini engelleyerek iltihaplı enfeksiyonların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Ağrılı bölgelere bir seferde 2 aya kadar uygulayabileceğiniz 30 miligram glukozamin içeren bir ağrı kesici kremle tedaviyi desteklemek de mümkündür.
Bilimsel çalışmalara konu olan osteoartrit ve eklem rahatsızlığı araştırmaları (rastgele seçilen osteoartrit, plasebo kontrollü çalışmalar da dahil olmak üzere), 6 ay boyunca günlük 1500 miligram glukozamin almanın, dejeneratif eklem hastalıklarından muzdarip milyonlarca insanda eklemlerin daha fazla hasar almasını önlediğini ve deformasyonların giderilerek eklemin sağlıklı hale gelmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Glukozaminin, 4-8 hafta arası kullanımında eklemlerde ciddi oranda ağrılarda azalma sağladığı kanıtlanmıştır (4).
Glukozamin sülfatla yapılan deneylerde günde 3 defa 500 er miligram olarak 1500 miligram glukozamin takviyesinin günde iki defada alınmasına kıyasla daha az etkiye sahip olduğu tespit edildi.
Likit (Sıvı) Glukozamin Nedir?
Glukozamin, yıllardır avrupada eklem romatizması, osteoartrit (kireçlenme) ve kıkırdak doku rahatsızlıklarında yardımcı olarak kullanılmış ve klinik çalışmalarla etkisi ispatlanmış bir maddedir. Bununla birlikte Türkiyede de yaklaşık 15 milyon eklem hastasının olduğu bilinmektedir.
Ancak glukozamin (glucosamine) dünya genelinde yengeç,karides gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilmektedir. Ve güvenilirliğinden emin olmadığımız şekilde hammadde bazında ilaç şirketleri tarafından genellikle Çin'den ithal edilmektedir. Bununla birlikte bu hammedelerde ciddi yan etkiler mevcuttur. Hayvansal glukozamin türevleri Tip 1 Tip 2 diyabet hastaları ve tansiyon hastalarının kullanımına uygun değildir.
Ayrıca veganlar ve hayvansal kaynaklı ürünlere alerjisi olanlar bu glukozamin türevlerini kullanamamaktadır. Bitkisel sıvı glukozamin ise, hiçbir katkı maddesi ve şeker içermemesi sebebiyle haricen kullanıma tamamiyle uygundur. Bu sayede eklem rahatsızlıkları olan tip 1 tip 2 diyabet hastaları da güvenle kullanabilir. Likit glukozamin hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için “Likit (Sıvı Glukozamin Nedir?” adlı makalemizi okuyabilirsiniz!