Glukozamin Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Glukozamin hangi gıdalarda bulunmaktadır?
Artrit, osteoartrit ve romatoid artrit gibi rahatsızlıkların neden olduğu eklem ağrısını (1) hafifletmek için glukozamin takviyeleri alınmaktadır. Doğal glukozamin kaynakları çoğunlukla kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarıyla sınırlıdır; bunlar yaygın olarak glukozamin takviyeleri yapmak için kullanılır. Ancak bu takviyelerin yani sıra bitkisel olarak sentezlenen glukozaminlere bir çok avantajı sebebiyle ciddi bir yönelim söz konusudur.
Gukozamin kapsüller, tabletler, sıvı ya da toz bir şekilde (bir içecek karıştırılarak) günlük 1,500mg alınması önerilmektedir.
FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) web sitesinde yayınlanan bir 2016 makalesinde , glukozaminin bir ilaç değil, bir besin takviyesi olduğunu belirtmiştir.
Dogal Glukozamin Kaynakları
Glukozamin, sağlıklı kıkırdakta eklem çevresindeki sıvıda bulunan doğal bir bileşiktir ve vücudumuz kendi başına üretebilir. Eklemler arasındaki bu sıvıyı yapan öncü madde glikozaminoglikanlar veya GAG adı verilen yapılardır.
Evet vücudumuz doğal olarak bu molekülü sentezleyebilir fakat yaşın ilerlemesi, ağır ve sürekli çalışma koşulları, ani kilo alımları, yüksek kilo problemleri veya genetik faktörler nedeniyle vücut ihtiyacı olan glukozamini ve GAG yapılarını yeterli miktarda üretemez. Bunun sonucunda dışarıdan glukozamin takviyesi alınması gerekli hale gelir.
Glukozamin takviyeleri kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından, hayvanların kemik ve kıkırdak dokusundan, mantarlardan elde edilebileceği gibi bitkisel olarak frenk üzümünden de elde edilebilmektedir. Bunun yanında tıpkı ilaçlar gibi laboratuvarda sentetik olarak da sentezlenebilir. Diyetinizde doğal olarak glukozamin almanın yolları vardır, ancak birçok gıdada glukozamin bulunmaz.
Yenilebilir Kıkırdak
Et ve kümes hayvanı kemiklerinin uçlarında bulunan kıkırdak bir glukozamin kaynağıdır. Bununla birlikte, faydalarını görmek için kıkırdağı çiğnemekte zorlanabiliriz. Uzmanlar, bu glukozamin kaynağından faydalanabilmek için ve eklem sağlığını desteklemek için kemik ve kıkırdağın birlikte haşlanmasını önermektedir.
Kabuklu Deniz Ürünleri
Kabuklu deniz ürünleri genellikle glukozamin takviyelerindeki temel kaynaktır. Etteki kıkırdak gibi, karides (2), yengeç ve ıstakozunuzun kabuklarını yemek zordur. Biraz glukozamin elde etmek için kemik suyuna benzer şekilde kabuklardan lezzetli bir et suyu yapabilirsiniz. Ayrıca, kabuklarını toz haline getirebilir ve çorbalara, güveçlere ve krep veya bisküvi gibi tuzlu pişmiş ürünlere ekleyebilirsiniz.
Sadece Eklemler İçin Değil Sağlık için Glukozamin
Ulusal Tıp Enstitüsünün (6) yaptığı bir araştırmada ağrı kesici kullanımını önlemek için glukozamin ile osteoartritin sebep olduğu ağrı ve hassasiyetin önlenmesi sağlanabilir.
Osteoartrite ek olarak, bilimsel olarak diğer hastalıklarının iyileşmesinde de glukozamin takviyelerinin önerildiği birçok koşul vardır. Bunlar:
- Kireçlenme, menisküs, romatizma, itihaplı romatizma, ankilozan spondilit, omur düzleşmesi ve bel fıtığı gibi eklem ve kıkırdak doku rahatsızlıkları.
- Aromataz inhibitörleri: Aromataz inhibitörünün neden olduğu artralji (ağrı) kemiklerin ve eklemlerin bağlantı noktasında omuzlar, dirsekler, dizler gibi kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyen yapılar mevcuttur. Bu yapılarda oluşan bir iltihaplanma, eklem arası sıvı miktarında azalma ile oluşan ağrıya denir. Bu adı verilen ilaçların neden olduğu eklem ağrısına
- Diz ağrısı
- Multipl Skleroz (Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.)
- Ameliyat sonrası iyileşme
- İnme
- Çene ağrısı
- Görme kaybına (glokom) yol açabilecek bir grup göz bozukluğu
- Eklem ağrısı
- Ağrılı mesane sendromu
- Kilo kaybı
Glukozamin Dezavantajları ve Likit & Bitkisel S1 Glukozamin piyasadaki glukozamin türevleri ile karşılaştırılması
Genel olarak, glukozamin insanlar için nispeten güvenlidir. Harvard Health Publishing'e (8) göre potansiyel riskler arasında uygun dozda alınmadığı takdirde bu gibi semptomlar gözlemlenmektedir:
- İshal ve karın ağrısı
- Mide ekşimesi
- Uyuşukluk
- Baş ağrısı
- Alerjik reaksiyonlar
- Mide bulantısı
- Kabızlık
- Cilt reaksiyonları
Alerjik reaksiyonlar, özellikle kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan insanlar geçerlidir fakat Biomet firmasına ait Glukozamin S1 likit formu frenk üzümünden elde edildiği için alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez.
Bu gibi semptomlar kişinin genetik yapısı ve her insanın ürünlere vereceği cevap farklı olabileceğinden ötürü gerçekleşmektedir. Sabah ve akşam 5 ml yani günlük 10 ml aldığınız takdirde bu gibi semptomlar yaşanmaz çünkü yetişkin bir insanın alması gereken optimum glukozamin miktarı 1500 mg’dir. Çeşitli durumlarda doktorunuz yüksek veya düşük doz glukozamin kullanımını önerebilir.
Bu glukozamin türevleri uzun monomerlerden oluşmuştur ve yan etkilerinin olma olasılığı fazladır, sindirimi zordur. Likit & Bitkisel S1 Glukozamin’ de ise glukozamin d-glukozaminlerden oluşmaktadır, bunlar tek tip monomer içermektedir böylelikle yüksek doz almadıkça yan etki oluşturmaz ve sindirimi kolaydır.
Doğal Takviyeler
Besin maddesi olarak, glukozamin günlük olarak aldığımız gıdalarda yüksek miktarda bulunmaz. Kemiklerden çorba yapamıyorsanız veya deniz kabuklarını toz haline getiremiyorsanız, glukozamin alımını artırmaya yardımcı olacak doğal bir takviye düşünebilirsiniz.
Glukozamin Hususları
Yapılan çalışmalarda artrit ve osteoartritli kişiler için glukozamin alımının oldukça yararlı olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında diz ağrısı ve fazla kilo alımı dâhil olmak üzere glukozamin kullanımı fayda sağlamaktadır. Ek olarak, hamileyseniz veya emziriyorsanız, takviye edici gıda kullanma konusunda doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Likit & Bitkisel S1 Glukozamin’ in sağladığı en büyük avantaj ise piyasadaki diğer glukozaminler gibi deniz kabuklarından elde edilmediğinden alerjik sonuçlara yol açmaz ve içeridiği D-glukozaminler sayesinde diyabet, tansiyon ve kalp-damar rahatsızlıklarınız bulunsa bile güvenle kullanabilirisiniz.
Kaynakça
- https://www.livestrong.com/article/214222-causes-of-sudden-joint-pain/
- https://www.livestrong.com/article/262296-what-is-the-nutritional-value-of-shrimp/
- https://medlineplus.gov/druginfo/natural/807.html
- https://www.livestrong.com/article/13720702-heart-health/
- https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-on-glucosaminechondroitin-supplements-2016101710391