Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Eklem ağrısı genellikle normal aşınma ve yıpranma sonucu oluşan hasarın bir sonucudur. Tedavi seçenekleri ağrının nedenine bağlı olur ve ve bu nedene göre tedavi yöntemi değişir.
Eklem ağrılarının tedavisi için kullanılabilecek birçok farklı yöntem mevcuttur. Fakat, ilk yapmanız gerekenin her zaman önce bir doktora muayene olmak olduğu unutulmamalıdır. Uzman bir hekim, ilk olarak ağrının ortaya çıkma nedenini tespit edecek ve sonrasında buna uygun şekilde tedavi uygulamaya başlayacaktır.
Hastalarda fazla kilo olması, kıkırdakta hasara yol açan nedenler arasındadır. Kas kütlesini geliştirici hafif egzersizler yapmak eklemlerinize binmiş olan yükü azaltacaktır. Ayrıca kilo vermeye sağladığı katkı, eklem fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olması sebebiyle mutlaka üstünde durulması gereken bir noktadır.
Eklemler ve Ağrıların Nedenleri
Vücudumuz, iskelet sayesinde hareket edebilmektedir. İskeletimiz birçok farklı kemiğin bir araya gelmesiyle oluşur. Eklem adı verilen dokular da kemikleri birleştirme görevini yerine getirir. Toplumda yaygın görülen yanılgılardan biri de vücutta hissedilen ağrıların kemik ağrısı olduğudur. Halbuki, vücutta hissedilen ağrıların büyük nedeni aslında eklemlerde meydana gelen zedelenmeler ya da çeşitli hastalıklardır.
Eğer eklemlerde iltihaplanma meydana gelirse, ciddi bir ağrı hissedilebilir ve aynı zamanda hareketlerde kısıtlanma ortaya çıkar. İltihaplanma birçok sebepten ortaya çıkabilir. Otoimmün rahatsızlıklar sık şekilde eklem iltihabına neden olabilir. Eğer iltihabın ortaya çıktığı kişi yetersiz besleniyorsa, bu iltihap durumunda alevlenme görülebilir.
Eklem ağrılarının birçok farklı nedeni olsa da en sık şekilde karşılaşılan durum osteoartrittir. Bu rahatsızlık, eklemlerde yer alan kıkırdak yapıdaki dokunun zaman içinde yıpranması ile görülür. Belirtileri arasında ağrı, sertleşme yer almaktadır. Eğer uygun şekilde tedavi yapılmazsa hareketlerde kısıtlanmaya sebebiyet verir. Risk grubundaki insanlar arasında, obezite teşhisi konmuş olanlar, sakatlık geçirmiş olanlar, yaşı ilerlemiş kişiler yer alır.
Eklem Ağrısı Tedavisi İçin Yapmamız Gerekenler
Eklem ağrısı, şişlik ve iltihaplanmayı azaltmak için topikal ağrı kesicilerin kullanılması veya steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçların alınması ağrıların azalmasına yardımcı olabilir. Fakat bu kalıcı bir tedavi değildir, kısa süreli olarak ağrılardan kurtulmanıza yarayacaktır. İlaç kullanımı ile ilgili doğru ve detaylı bilgi için eczacınızdan ya da doktorunuzdan yardım almalısınız.
Fiziksel olarak aktif olmak ve uzman kişilerin hazırlamış olduğu orta derecede egzersiz programına uymak ağrılarınızı hafifletebilir ve kas kütlenizi arttırabilir. Eklemlerinize iyi bir hareket aralığı sağlamadan önce vücudun yeteri kadar ısınmış olması gerekir.
Ağrınız için ise sıcak veya soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Ağrılarınız olduğunda dinlenmeyi de ihmal etmeyiniz.
Eklem Ağrılarının Tedavisinde Takviye Seçenekleri
1. Glukozamin
Glukozamin, eklemlerin birbirine sürtünmesini engelleyen kıkırdağın doğal bir bileşenidir. Ayrıca artritte meydana gelen kıkırdak bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Eklem ağrısına sebep olan osteoartriti tedavi etmeyi amaçlayan birçok bilimsel çalışmada, osteoartrit için en iyi takviyelerden biri glukozamin olmuştur.
Glukozamin, yeterli bir süre takviye olarak alındığında eklem dejenerasyonlarının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Eklem dejenerasyonuna sahip hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, üç yıla kadar günlük 1500 mg dozunda kullanılan glukozamin takviyelerinin, eklem sağlığının kötüleştiğinin bir göstergesi olan eklem boşluğunun daralmasını yavaşlattığını göstermektedir.
2. Kondroitin
Glukozamin gibi, kondroitin de bir kıkırdak yapı taşıdır. Kıkırdak bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Birçok klinik çalışmada , kondroitin osteoartritli kişilerde eklem ağrısını ve sertliğini azaltmaya yardımcı olmuştur. Kondroitin alan insanların %20 veya daha fazla diz ağrısında iyileşme mevcut olduğu sonuçlandırılmıştır.
Kondroitin ve glukozaminin işlevi benzerdir. Ancak, bir kombinasyon halinde takviye olarak almanın, birini veya diğerini tek başına almaktan daha iyi olup olmadığı henüz belirsizdir. Size önerimiz yan etki riski en az olan, en doğal ve güvenilir kaynaklardan elde edilen takviye ürünleri kullanmanız.
3. SAM-e
S-adenozil-L-metiyonin (SAM-e), depresyon ve osteoartrit semptomlarına yardımcı olmak için kullanılan bir takviyedir. Karaciğer, doğal olarak metiyonin adı verilen bir aminoasitten SAM-e üretir. Kıkırdak üretimine ve onarımına yardımcı olmak dahil çeşitli işlevleri vardır. SAM-e eklem ağrısı semptomlarının giderilmesinde kullanılabilir.
4. Zerdeçal
Zerdeçaldaki kurkumin adı verilen kimyasal bir bileşiğin ağrı giderici etkileri vardır. Ayrıca kurkumin, anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde ağrılı eklem rahatsızlıklarının tedavisinde önemli derecede olumlu etkisi vardır ve yapılan çalışmalarda osteoartritli hastalarda 1000-1500 mg dozlarında alınan zerdeçal ekstresinin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı gösterilmiştir.
5. Boswellia
Hint sakızı yada Akgünlük olarak da bilinen Boswellia, romatizmal hastalıkların neden olduğu ağrıları hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. İçerisindeki Boswellia asitleri adı verilen kimyasallar, anti-enflamatuar etkilere sahiptir.
6. Avokado Ve Soya Fasülyesi Yağının İçindeki Bazı Maddeler
Avokado ve soya fasulyesinin içerdeği yağlardan elde edilen maddeler (ASU'lar), kıkırdağın yıpranmasını önlemeye ve kıkırdağın onarımına yardımcı olabilir.
7. Şeytan Pençesi
Harpagophytum olarak da adlandırılan şeytanın pençesi, anti-enflamatuar etkileri olan harpagosit adı verilen bir kimyasal içerir.
8.Omega-3
Omega-3, içeren besinler eklem hastalığına bağlı iltihaplanmanın belirtilerini azalmaya yardımcı olabilir. Balık,ceviz ve zeytinyağı tüketmek faydalıdır.
9. Metilsülfonilmetan (MSM)
Metilsülfonilmetan (MSM), eklem ağrısına yardımcı olduğu söylenen takviyelerde kullanılan başka bir yaygın bileşendir.
10. Sarımsak
Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak için belirli bağışıklık hücrelerinin işlevini artırır ve otoimmün kaynaklı romatizmal hastalıklarda fayda sağlayabilir. Yapılan bilimsel bir çalışmada, araştırmacılar 1082 ikizin diyetlerini analiz ettiler. Daha fazla sarımsak yiyenlerin, muhtemelen sarımsağın güçlü anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde, kalça osteoartriti riskinin azaldığını bulmuşlardır.
11. Antioksidan İçeren Sebze ve Meyveler
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler veya çilek gibi kırmızı meyveler antioksidan içeriklerle birlikte, bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Diyetimize bu besinleri eklemek, eklem ağrılarının sebebi olan artritin önlenmesinde yardımcıdır.
Eklem ağrıları için bir takviye seçmek, mevcut ürün sayısı ile çok zor olabilir. Bu ürünlerin çoğu birden fazla bileşen içerir. Bir takviye seçmeden önce, doktorunuza veya eczacınızla aldığınız diğer ilaçlar hakkında danışılması gereklidir. Böylece olası etkileşimler kontrol edilebilir.