Ankilozan Spondilit Nedir ?
Ankilozan Spondilit Nedir ?
Ankilozan spondilit ya da kamburluk olarak bilinen hastalık bireylerin omurgasındaki küçük kemiklerin zaman içerisinde kaynaması ile oluşan bir hastalıktır. Bu kaynama sonucunda omurganın çok daha az esnek bir hale gelmesi sonucu ile karşılaşılır. Bu da bireylerin duruşunda öne doğru bir eğilme meydana getirir. İnflamatuar bir hastalık olan ankilozan spondilit doğuştan olabileceği gibi sonradan da olabilmektedir. Kamburluk sorunu bireylerin derin nefes almakta güçlük çekmesine neden olmaktadır.
Erkeklerde çok daha sık meydana gelen bu hastalık erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. En yaygın görülen belirtisi gözlerde ve vücudun diğer bölümlerinde yoğun iltihapların oluşmasıdır. Kalıcı ve kesin bir tedavisi olmayan kamburluk probleminin etkilerini azaltmak ve ilerlemesini yavaşlatmak çeşitli tedaviler ile mümkündür.
Ankolizan Spondilit Neden Olur?
Ankolizan spondilit hastalığının gelişmesine neden olan bir bulguya henüz saptanmamıştır. Çeşitli tıp uzmanlarının gerçekleştirdikleri araştırmalar sonucunda bu hastalığın oluşmasında çeşitli kalıtsal faktörlerin rol oynadığını ifade etmek mümkündür. HLA-B27 adında ki bir gene sahip olan kişilerin kamburluk hastalığına yakalanma riski çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra çevresel faktörler ve çeşitli tetikleyici etkenler hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Hastalığının belirtileri ve etkileri geç ergenlik ya da erken yetişkinlik döneminde meydana gelmektedir.
Ankilozan Spondilitin Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinin en temel amacı hastalığın belirtileri arasında yer alan sertlik ve ağrıları gidermektir. Bunun yanı sıra hastalıkla birlikte gelişen komplikasyonların etkisi de tedavi yöntemleri ile azaltılmaktadır.
Kamburluk tedavisi hastaların eklemlerinde geri dönüşü olmayan bir problem oluşmadan etkili sonuçlar vermektedir. Bu hastalığın tedavisinde doktorlar genellikle non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanmaktadır. Bu ilaçların her biri sertliği ve ağrıları hafifletmektedir. Bunun yanı sıra kullanılan bloker ilaçlarda sertlik ve ağrının azalmasını sağlamaktadır. Tüm ilaçlar deri altına enjekte edilerek uygulanmaktadır. Bu şekilde çok daha etkili bir sonuç elde etmek mümkündür.
Hastalığın tedavisinin doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bazı ilaçlar tedavi edilmeyen tüberkülozu aktif edebilmektedir. Bu da enfeksiyonlara neden olur. Bu nedenle doktorun bu alanda uzman ve bilgili olması gerektiğini unutmamak gerekir. Ayrıca ankilozan spondilit tedavisinde fizik tedavi uzmanının veya doktorun vermiş olduğu egzersiz programına mutlaka uyulmalıdır. Eklem ve kıkırdak sağlığının korunması için de glukozamin, zerdeçal, bromelain gibi takviyelerinin kullanımı sağlanabilir.