Glukozamin Şeker (Glukoz) İçerir Mi?
Glukozamin Şeker (Glukoz) İçerir Mi?
Glukozamin (glucosamine) glukoza bir azotlu grubun bağlanması ile yüksek yapılı organizmalarda ve özellikle hayvansal organizmalarda sentezlenen doğal bir bileşiktir. Bu bileşik 2-aminoglukoz olarak da adlandırılır. İnsan için de bu metabolizma geçerlidir. Gıda takviyesi olarak alınan glukozamin ağız yolu ile alındığında, ağızda, midede ve bağırsak enzimlerince hiçbir şekilde glukoza parçalanamaz. Çünkü insan vücudunda bu moleküldeki azotlu grubu ayıracak enzim yoktur. Bağırsaklardan kan yolu ile karaciğere bozulmadan giden glukozamin, karaciğerde glukozamin-6-fosfata dönüştürülür. Buradan da glukozamin ihtiyacı olan dokulara gönderilir. Dokularda ise glukozamin ihtiyaca göre kondriotin sülfat, hyaluronik asit ve heperan sülfat gibi çok sayıda monomerden oluşan polimer yapılara dönüştürülürler. Bu polimer yapılar da farklı biyomoleküllerle kompleks bileşikler yaparak kıkırdak yapısını oluştururlar. Glukozaminden, Asetil koenzim-A üretilmediği için, Glukozamin vücutta hiçbir zaman yağ moleküllerine dönüşmez.
Glukozamin (glucosamine), glukoza dönüşmediği için glikoliz yolu, sitrik asit devri ve oksidatif fosforilasyon ( solunum zinciri) gibi metabolik yollara girmez. Bu yollara girmediği için de, ne vücutta fazla enerji olarak, ne glukozdan türeyen zararlı bileşikler olarak ne de yağ yapımında kullanılan asetil koenzim-A olarak karşımıza çıkmaz. Sonuç olarak asetil koenzim-A üretilemediği için vücutta hiçbir zaman glukozaminden yağ üretilemez. Glukozamin vücudumuzda glikoza dönüşmediği için de şeker hastaları bu gıda takviyelerini çekinmeden kullanabilirler. Yapılan bilimsel çalışmalarda glukozamin kullanan şeker hastalarının kan glukoz seviyelerinde hiçbir değişikliğe rastlanmamıştır.
Bu sonuçlar da glukozaminin sindirim sonucunda glukoza dönüşmediğinin ve gıda takviyesi olarak rahatlıkla kullanılabileceğinin açık bir kanıtıdır.